Zoeken
Sluit dit zoekvak.

We horen het vaak: vitamines zijn belangrijk voor je gezondheid. Maar weet jij eigenlijk wat vitamines precies doen en waarom ze zo essentieel zijn? In dit artikel duiken we in de wereld van vitamines, met een speciale focus op vitamine B. Deze vitaminegroep is verantwoordelijk voor allerlei processen in je lichaam en kan een groot verschil maken voor je energieniveau, hersenfunctie en zelfs je gemoedstoestand.

Wat is de definitie van vitamines?

Vitamines zijn organische stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Anders dan eiwitten, koolhydraten en vetten leveren vitamines geen energie, maar ze zijn wel essentieel om energie uit voedsel te kunnen halen en om je organen en spieren soepel te laten werken. Hoewel je lichaam in staat is om veel voedingsstoffen zelf aan te maken, geldt dat niet voor vitamines. Je moet ze uit je voeding halen, en als dat niet lukt, kunnen er tekorten ontstaan die leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Wat is vitamine B goed voor?

Vitamine B is eigenlijk niet één vitamine, maar een verzameling van acht verschillende vitamines, die we samen de B-vitamines noemen. Elke B-vitamine heeft een unieke rol, maar ze werken ook samen om je lichaam gezond en in balans te houden. De bekendste B-vitamines zijn:

Daarnaast zijn er nog vitamine B5 (pantotheenzuur), B7 (biotine) en B9 (foliumzuur), die ook allemaal een eigen functie hebben. Elke vitamine B ondersteunt een specifiek aspect van je gezondheid, maar samen vormen ze een onmisbaar team voor je lichaam.

Waarom heb je vitamine B nodig?

Vitamine B’s zijn belangrijk om meerdere redenen. Ze spelen een grote rol in je stofwisseling, wat betekent dat ze helpen om voedsel om te zetten in energie. Zonder voldoende B-vitamines kun je je vaak moe en futloos voelen. Daarnaast is vitamine B cruciaal voor je zenuwstelsel en hersenfunctie. Een tekort kan leiden tot concentratieproblemen, stemmingswisselingen en zelfs depressieve gevoelens.

Ook voor je huid, haar en nagels zijn B-vitamines belangrijk. Biotine (B7) en niacine (B3) dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde, stralende huid. Verder helpt foliumzuur (B9) bij de aanmaak van DNA, wat extra belangrijk is tijdens de zwangerschap, omdat het bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van de baby.

Hoe krijg je vitamine B binnen?

De meeste B-vitamines zitten in een gevarieerd dieet, maar niet iedereen krijgt dagelijks de aanbevolen hoeveelheid binnen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines zijn onder andere:


Als je weinig vlees eet of veganistisch leeft, kan het moeilijk zijn om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen. Vitamine B12 zit namelijk voornamelijk in dierlijke producten. In dat geval kan een supplement helpen om een tekort te voorkomen. Ook bij een tekort aan andere B-vitamines kan een supplement nuttig zijn, maar het is altijd verstandig om dit eerst met je huisarts te bespreken.